top of page

בית הספר לחינוך מיוחד ע"ש שושנה דמארי | תל אביב

מרחב חינוכי עבור ילדים עם צרכים מיוחדים. הפרויקט תוכנן בשיתוף פעולה צמוד עם צוות בית הספר, מנהל החינוך בעיריית תל אביב, אגף מבני הציבור וצוות אדריכל העיר, כדי לתת מענה מדויק וחוויתי לצרכים של הילדים. בית הספר כולל מגוון רחב של חללי חוץ, פנים וחללי ביניים בדרגות פרטיות ואינטימיות שונים.

המבנה תוכנן סביב חצר פנימית מוגדרת ומגוננת, והגשר המחבר בין אגפיו מהווה שטח חוץ משותף קומתי וכולל גינון וריהוט חוץ. התכנון משמר את כלל העצים הבוגרים במגרש ומשלב אותם כחלק מרכזי באיכות חללי החוץ והפנים.

פרטי הפח המחורר (המאפיין חלק ניכר משטח המעטפת) מעניקים בטיחות מקסימאלית (סגירה מרצפה עד תיקרה), הצללה, פרטיות, קשר חוץ/פנים, מעבר אור, אוורור, דינאמיות ואסתטיקה של צבע, אור וצל.

מעבר לכיתות וחדרי ספח כוללת הפרוגרמה גם חדרי אומנות, יצירה, ריקוד, מוסיקה, סנוזלן, אולפן הקלטות, מטבח מקצועי, ספריה רב תכליתית, חדר מורים ומגוון שטחים לצוות בית הספר.

שטח בנוי: 3000 מ"ר

שטח המגרש: 4.9 ד'

יזם: עיריית תל אביב באמצעות עזרה ובצרון

ניהול ופיקוח: קו פרויקט

אדריכלות נוף: ברבים

קבלן: ליאם הנדסה

צלם: נמרוד לוי

shoshana damari school for special education | tel aviv

educational space for children with special needs. the project was designed in close cooperation with the school staff, the director of education in the tel aviv municipality, the public buildings department and the city architect team, in order to provide an accurate and experiential response to the children's needs. the school includes a wide variety of outdoor, indoor and intermediate spaces with different degrees of privacy and intimacy.

the building was designed around a defined and protective inner courtyard, and the bridge connecting its wings constitutes a multi-storey outdoor area and includes gardening and outdoor furniture. the design preserves all the mature trees in the lot and integrates them as a central part of the quality of the exterior and interior spaces.

the details of the perforated tin (which characterizes a significant part of the shell surface) provide maximum safety (closure from floor to ceiling), shading, privacy, exterior/interior connection, light passage, ventilation, dynamism and aesthetics of color, light and shadow.

beyond the classrooms and annex rooms, the program also includes art, craft, dance, music rooms, a snow room, a recording studio, a professional kitchen, a multi-purpose library, a teacher's room and a variety of areas for the school staff.

built area: 3000 sq.m

the area of the field: 4.9 d

promoter: tel aviv municipality through help and ezra & bizron

management and supervision: project line

mandscape architecture: berabim

contractor: liam engineering

architect in charge: almog or

photographer: nimrod levy

← Next Project
Previous Project →
bottom of page